A fényes haj titka

 

haj_cuticula.jpg

A nők egyik nagy vágya a gyönyörű fényes, ápolt haj

A haj szerkezete olyan, mint egy kábel. Van egy külső réteg (cuticula) ami igazából nem is egy, hanem körülbelül 6-7 rétegből áll. Ez egy pikkelyes réteg. Úgy is mondhatnám, hogy hasonló a halpikkelyhez, vagy a tetőcseréphez hasonlóan fedik egymást.Ez a pikkelyes réteg védi a haj belső szerkezetét.

Amennyiben sérül a cuticula vagy nyitva marad a haj mattá, fénytelenné válik.


Mitől lesz nyitva és miért?

 Például a víz, sampon vagy a hajfesték is kinyitja a cuticulát. Ez segít nekünk szakembereknek, hogy amikor festünk a haj mélyén tudjunk dolgozni, ahol a pigmentek találhatóak.

Amennyiben egy vegyi kezelés után nem zárjuk le a cuticulákat megfelelően, a haj sérülékeny matt lesz. De ugyan ez igaz egy egyszerű mosás után is. A víz és sampon megnyitja a cuticulát ezért kell nagyon óvatosan bánni a vizes hajjal. Ilyenkor extrém sérülékeny.

Kerüld a dörzsölést, fésűvel való tépést, mivel, ha ez a pikkelyes réteg sérül nem lesz meg a “tükörhatás”. Vagyis nem sima a felület, tehát megtörik rajta a fény.Ez eredményezi, hogy matt, fénytelen a haj.

Hogyan lehet segíteni a már fénytelen hajadon?

 Amennyiben festve van, mindenképp bízd szakemberre a festést.

Szükség van a pH-érték és a porozitás helyreállítására, majd a megfelelő minőségű festékre.

A porozitás határozza meg, hogy milyen állapotban van a haj.

Három kategóriába soroljuk:

  • alacsony porozitású
  • közepes porozitású
  • magas porozitású


Fodrászatokban elterjedt egy olyan eszköz használata is amelyik ezeket a nyitva maradt, roncsolódott cuticula részeket eltávolítják.

Bármilyen egyszerűnek tűnik e gép használata, semmiképp sem ajánlom otthoni használatra. Több kárt okozhatsz, mint hasznot.

 

És mit tehetsz érte otthon?

 Használj egy jó minőségű balzsamot / pakolást, szigorúan minden mosáshoz.

Sokszor itt rontják el azok, akik azt mondják, hogy nem használnak balzsamot mert zsírosodik a hajuk.

 Tévhit!

Nem a balzsamtól fog zsírosodni a fejbőröd, (mivel a fejbőr zsírosodik nem a hajad � ) amennyiben helyesen alkalmazod, kis mennyiségben egyenletesen eloszlatva nem nehezíti a hajat, valamint nem zsírosítja a fejbőrt csak elvégzi a munkát, bezárja a haj szerkezetét.

Amikor balzsam nélkül szárítod a hajad, sérülnek ezek a pikkelyek és a 6-7 rétegből néhány réteg nyitva marad, ami letörik, amikor fésülöd, vagy egyszerűen csak alszol a parnádon és dörzsölődik.

Soha ne hagyd ki a balzsamot!

Olvasd el a hajmosás technikája részt a helyes mosás alkalmazásához.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseginfo.blog.hu/api/trackback/id/tr5616165752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása